✓ Vandaag besteld, binnen de 24 uur verzonden | ✓ Gratis verzending vanaf €150 | ✓ Uitstekende afterservice

5 manieren waarop je pinpoints bij droneoperaties kan gebruiken

Hoe een laserafstandsmeter droneoperaties en missiefunctionaliteit verbetert

Elke platform- en payloadinnovatie van DJI Enterprise biedt meer mogelijkheden voor eerstehulpverleners, inspectieteams, landmeters en andere industriële gebruikers. Daarbij wordt vooral de aandacht gevestigd op vliegtijd, megapixels of thermische resolutie. In deze blog gaan we het echter hebben over een van de meest veelzijdige en invloedrijke instrumenten: de laserafstandsmeter. Die is geïntegreerd in de Zenmuse H-serie hybride payloads en de nieuwe Matrice 30 (M30).

Elke platform- en payloadinnovatie van DJI Enterprise biedt meer mogelijkheden voor eerstehulpverleners, inspectieteams, landmeters en andere industriële gebruikers. Daarbij wordt vooral de aandacht gevestigd op vliegtijd, megapixels of thermische resolutie. In deze blog gaan we het echter hebben over een van de meest veelzijdige en invloedrijke instrumenten: de laserafstandsmeter. Die is geïntegreerd in de Zenmuse H-serie hybride payloads en de nieuwe Matrice 30 (M30).


Hoe werkt een laserafstandsmeter?

Met een laserafstandsmeter meet je – hoe kan het ook anders – de afstand. Hij zendt een infrarode laser uit die weerkaatst op het oppervlak van jouw doel en vervolgens terugkeert naar de afstandsmeter. Omdat de lichtsnelheid constant is (c = 299.792.458 meter per seconde), analyseert de afstandsmeter de reistijd van die elektromagnetische golf om de afstand tot het object nauwkeurig te berekenen.

Deze instrumenten worden gewoonlijk gebruikt bij de jacht, in de sport, bij landmetingen en bij bouwplannen. Afstandsmeters met een groter bereik kunnen gebruikt worden om nauwkeurige metingen te verrichten in uiteenlopende scenario’s, vooral wanneer je die aan een drone toevoegt.

Eén van de redenen waarom drones en laserafstandsmeters zo’n krachtige combinatie zijn, is dat de drone al verbonden is met GPS. Naast nauwkeurige afstandsmetingen van bovenaf en nauwkeurige GPS-coördinaten van dat object, wordt locatie-informatie opgenomen in de metadata van alle foto’s die de drone maakt. Tijdens inspecties en openbare veiligheidsmissies biedt deze mogelijkheid niet alleen precisie op het moment zelf maar ook achteraf.

Piloten die vliegen met een DJI Matrice 300 RTK of M30 kunnen de laserafstandsmeter gebruiken om markeringen rond belangrijke locaties aan te brengen die later opgeslagen kunnen worden. We noemen ze PinPoints.


Wat zijn PinPoints?

PinPoints is een functie van DJI-drones met laserafstandsmeters. Je vindt deze functie in de Pilot 2- en Flighthub 2-apps als onderdeel van Live Annotations. Hiermee kunnen teams hun werkzaamheden in real-time coördineren. Je kan spelden neerzetten, lijnen trekken, vormen markeren en in het algemeen punten van belang aanduiden.

De PinPoint-functie is ontworpen om teams te helpen alles bij te houden wat de moeite waard is. Je markeert locaties op een gedeelde operationele kaart en voorziet die van GPS-coördinaten. Bij dynamische operaties kunnen bepaalde sleutelelementen statisch blijven. Met PinPoints daarentegen kunnen teams informatie vanuit de lucht delen en ervoor zorgen dat niets achterblijft of over het hoofd gezien wordt.


Laserafstandsmeters in actie

Lees hieronder over enkele manieren waarop laserafstandsmeters gebruikt worden door piloten wereldwijd.

1. Markeren van risico-eigendommen tijdens bosbranden

Na een woeste brand in Cleburn, Texas, werden verschillende lokale brandweerkorpsen geconfronteerd met een rokende uitgestrektheid van 20 hectare. Vanaf de grond konden ze niet zien waar de brandhaarden waren of in welke richting het vuur ging. Gelukkig was het North Central Texas Public Safety Unmanned Response Team (NTXPSURT) ter plaatse. Deze ploeg had al vroeg toegang tot de nieuwe DJI M30T en kon de thermische mogelijkheden en de laserafstandsmeter gebruiken om de verspreiding van de brand te volgen en de operatie van bovenaf te coördineren.

De 2D Cloud Mapping-functie maakte snel een orthomosaic-kaart van de brand. Vervolgens werd de laserafstandsmeter aan het werk gezet om PinPoints te plaatsen op precieze coördinaten. Deze werden gelabeld, van een kleurcode voorzien en structuren die gevaar liepen werden – net als de grenzen van de brand – gemarkeerd. Aandachtspunten werden vervolgens aan teamleaden meegedeeld. Met de PinPoint-mogelijkheid kon de incidentcommandant deze informatie met verschillende teams delen, de voortgang van de brand bijhouden en middelen inzetten waar ze nodig waren.

2. De nasleep van een brand beheren

Bij het bestrijden van een natuurbrand is de rol van de brandweer tweeledig. Het eerste doel is om de brand aan te pakken en te blussen voordat er levens verloren gaan of eigendommen vernietigd worden. Anderzijds is het net zo belangrijk om te voorkomen dat smeulende gebieden opnieuw ontbranden en een secundaire brand veroorzaken.

Hier kan thermische beeldvorming van bovenaf in combinatie met een laserafstandsmeter de hulpverleners helpen om veilig en efficiënt te werken. Incidentcommandanten kunnen met behulp van de PinPoints en de thermische sensor gedetecteerde hotspots markeren en die informatie vervolgens delen met het grondteam.

3. Ervoor zorgen dat niets achterblijft tijdens een politieoperatie

Politieachtervolgingen zijn dynamische operaties, vaak op meerdere locaties. Het komt namelijk vaak voor dat verdachten tijdens hun vlucht wapens of bewijsmateriaal weggooien. Hierdoor staan agenten soms voor de keuze: de achtervolging voortzetten of de voorwerpen zoeken. Met een laserafstandsmeter en PinPoints kunnen interessante locaties of weggegooide voorwerpen tijdens de vlucht gemarkeerd worden voor later. Agenten kunnen naar die locaties terugkeren zodra de verdachte aangehouden is of ze kunnen die informatie in real-time delen met collega’s op het terrein.

4. Schadebeoordelingen na een storm

In de nasleep van een storm of natuurramp beginnen de inspanningen om de communicatie en andere vitale diensten te herstellen. Een effectieve schade-evaluatie biedt hulpverleners, telecombedrijven en verzekeringsmaatschappijen de informatie die ze nodig hebben om mensen weer met elkaar te verbinen en de wederopbouw op gang te brengen.

De nauwkeurigheid van deze onderzoeken is essentieel. Met een laserafstandsmeter kunnen inspectieteams kaarten en orthomosaics aanvullen met PinPoints die belangrijke locaties en infrastructuur markeren. Van omgevallen elektriciteitspalen tot beschadigde structuren. Deze mogelijkheid combineert visuals met nauwkeurige metadata, waardoor een betere samenwerking en effectievere schadebeoordelingen mogelijk zijn.


5. Informatie-uitwisseling bij opsporing en redding

Succesvolle zoek- en reddingsmissies zijn gebaseerd op het delen van informatie. Wanneer grondteams beschikken over informatie vanuit de lucht, kunnen ze sneller en slimmer werken. PinPoints kunnen in deze context van onschatbare waarde zijn. Incidentcommandanten kunnen kaarten annoteren met nauwkeurige markeringen, prioriteiten communiceren en objecten van belang aanwijzen.

De mogelijkheid om locaties nauwkeurig te markeren en te communiceren van bovenaf kan de totale missietijd verkorten en onnodige zoekacties voorkomen die bemanningen in gevaar kunnen brengen.


Welke DJI drones hebben een laserafstandsmeter?

Wil je een laserafstandsmeter in je luchtoperaties integreren? Vlieg dan met de M300 RTK of de M30. De laserafstandsmeter op beide heeft een meetbereik van 3-1200 meter en een nauwkeurigheid van ± 0,2 meter + D x 0,15% (waarbij D de afstand tot een verticaal oppervlak is).

De M30 en M30T van 14.700 dollar combineren gebruiksgemakt met draagbaarheid en kracht. De laserafstandsmeter is bij beide modellen ingebouwd. De M300 RTK van 13.700 dollar daarentegen is een robuust en aanpasbaar platform met toonaangevende vliegtijd, laadmogelijkheden en veiligheidsfuncties. De drone is compatibel met de H20, H20N en H20T sensor payloads, die allemaal laserafstandsmeters bevatten.


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.
landmeet drones vs. total stations: voor welk type landmeetkundige projecten zijn drones ideaal?