✓ Vandaag besteld, binnen de 24 uur verzonden | ✓ Gratis verzending vanaf €150 | ✓ Uitstekende afterservice

Hoe haal je het meeste uit jouw DJI enterprise drones in 2023?

Heb je voornemens gemaakt voor het nieuwe jaar? Helaas kunnen we je bij Droprise niet helpen bij het “New year, new me”-gebeuren. We kunnen je wel helpen om ervoor te zorgen dat je dit jaar het meeste uit jouw droneprogramma haalt. Dat doen we onder meer door hier je met deze dronetips klaar te stomen voor 2023. 


Voer regelmatig een batterijonderhoud uit

Als er één gewoonte is die je dit jaar moet opbouwen, dan is het wel het inplannen van enkele batterijcontroles. Zoals in de documentatie over de batterij van jouw drone aangegeven wordt, hebben zelfs slimme batterijen zorg nodig. Enkel zo maximaliseer je hun functionaliteit en garandeer je veilige vluchten. Een goed onderhoud wordt zelfs nog belangrijker als de batterij voor een langere tijd niet gebruikt wordt.

Een batterijcontrole voer je uit als DJI Pilot 2 daar om vraagt of om de drie maanden of 5 cycli – wat het eerst komt. Dit doe je aan de hand van volgende stappen:

  • Laad de batterij op tot 100% en laat deze 24 uur rusten.
  • Installeer de batterij in de drone. Vlieg met de drone. Wanneer het resterende batterijniveau onder de 20% komt, land je de drone en verwijder je de batterij.
  • Laat de batterij 1 uur stilstaan.
  • Laad de batterij terug op tot 100% of tot het juiste energieniveau voor opslag.

Daarnaast raden we je aan om volgende controles uit te voeren bij het onderhoud van de batterij.

  • Plaats de batterij in de drone en zet het toestel aan. Bekijk vervolgens de batterij-informatie in DJI Pilot 2. Controleer daarbij of het verschil in celspanning minder dan 0,1 V is en of de firmware van de batterij bijgewerkt is naar de laatste versie.
  • Inspecteer de batterij visueel: is deze opgezwollen of beschadigd? Lekt ze?
  • Maak de batterijpolen schoon met een propere, droge doek om het risico van verbindingsfouten te verminderen.

Controleer het aantal batterijcycli

Maak er ook een gewoonte van om het batterijniveau en het aantal batterijcycli op regelmatige basis te controleren. De TB30-accu van de Matrice 30-serie bijvoorbeeld is berekend op 400 cycli. Het is niet raadzaam om de accu te blijven gebruiken als dit aantal cycli bereikt is. Een ander punt om te onthouden is dat de levensduur van een lithium-batterij beïnvloed wordt als deze op een hoog niveau opgeslagen wordt. Daarom raden we aan om de TB30 maximum 120 dagen van het eerste jaar op te slaan met een lading van 90% of meer.


Kalibreer jouw batterijen

Het uitvoeren van een capaciteitskalibratie van jouw batterij zorgt ervoor dat je nauwkeurige informatie over het batterijpercentage krijgt. Een essentiële metriek om zonder incidenten te kunnen vliegen. Als je dit proces negeert, wordt de foutmarge bij voortdurende activiteiten groter.

Volg onderstaande stappen voor een capaciteitskalibratie:

  • Laad de batterij volledig op tot 100% en laat deze 1 uur rusten.
  • Plaats de batterij in de drone en vlieg met het toestel totdat het resterende vermogen minder dan 20% bedraagt.
  • Land de drone, verwijder de batterij en laat deze 1 uur rusten.

Voor meer tips kan je altijd terecht in de DJI Enterprise Battery Maintenance Guide.


Snelkoppelingen voor de afstandsbediening instellen

De afstandsbediening is jouw enige verbinding met de drone. Je oefent er jouw wil over de drone mee uit en zorgt ervoor dat het toestel precies doet wat je wilt. Hoe meer je vertrouwd raakt met de afstandsbediening, hoe meer flexibiliteit je krijgt om de beste resultaten voor je missie te behalen.

En dan zijn er momenten waarop het navigeren door een touchscreenmenu om een cruciale functie te selecteren gewoon niet haalbaar is. Bijvoorbeeld vanwege de weersomstandigheden. Daarom bevat de nieuwe DJI RC Plus meer fysieke knoppen dan elke andere afstandsbediening voor drones. Met een beetje oefening kan je een spiergeheugen opbouwen, door verschillende cameraweergaven bladeren, in- en uitzoomen en zelfs PinPoints ‘droppen’ zonder dat je ooit je handen van de stuurknuppels hebt moeten halen.

Sommige van deze onmisbare snelkoppelingen zijn al in de controller ingebouwd. Als je bijvoorbeeld de terug-knop ingedrukt houdt terwijl je op de opnameknop drukt, start de schermopname. Wil je de helderheid van het scherm aanpassen? Dan hou je de terug-knop ingedrukt en verplaats je tegelijkertijd de linker draaiknop.

Andere snelkoppelingen kunnen geprogrammeerd worden via de Pilot 2-app. De knoppen C1, C2, C3 en 5D op de RC Plus zijn aanpasbaar. Configureer de functies voor elk van deze knoppen en stel unieke combinatiesnelkoppelingen in door de C1-, C2- en C3-knoppen tegelijkertijd te gebruiken met de 5D-knop.


Probeer de nieuwe Terrain Follow-functie voor Enterprise-drones uit

Terrain Follow is een intelligente vliegmodus die vooral handig is bij het in kaart brengen van gebieden met hoogteverschillen. In deze modus houdt de drone een vooraf ingestelde afstand tot de grond aan en stijgt of daalt het automatisch met de helling van het terrein.

Sommige Enterprise-modellen zoals de Matrice 300 RTK en de Matrice 30 vereisen dat je het Digital Surface Model of hoogtegegevens van het vlieggebied uploadt voordat je deze functie kan gebruiken. Mavic 3 Enterprise-operatoren daarentegen kunnen met Terrain Follow hun voordeel doen aangezien omnidirectionele detectie in hun drone ingebouwd is. 


Start de gratis proefversie van FlightHub 2

Heeft jouw team baat bij real-time zichtbaarheid (en extra input) van drone-activiteiten? Probeer dan zeker de beheersoftware FlightHub 2 van DJI Enterprise. Deze cloud-gebaseerde oplossing is geschikt voor de M300 RTK, M30 en Mavic 3E, en de gratis proefversie is beschikbaar tot 30 juni 2023. 

FlightHub 2 brengt alle grondteams, drones, payloads, piloten, de gegevens die ze verzamelen en de managers in de backoffice samen in één platform. Dit soort synchronisatie met real-time omgevingsbewustzijn en de mogelijkheid van live annotaties kan ongelooflijk nuttig zijn tijdens inspecties voor openbare veiligheid en kritieke infrastructuur.


FlightHub 2 brengt alle grondteams, drones, payloads, piloten, de gegevens die ze verzamelen en de managers in de backoffice samen in één platform. Dit soort synchronisatie met real-time omgevingsbewustzijn en de mogelijkheid van live annotaties kan ongelooflijk nuttig zijn tijdens inspecties voor openbare veiligheid en kritieke infrastructuur.

Ongeacht jouw bekendheid met drone mapping, is het iets wat je in 2023 moet proberen. Al was het maar om te zien hoe eenvoudig een schijnbaar complex proces kan zijn. DJI Terra is een uitbreiding van DJI Enterprise-drones. In vergelijking met soortgelijke oplossingen is Terra ongeveer vier keer zo efficiënt gebleken. Het is namelijk vrij van alle barrières die komen kijken bij het wisselen van platform en het overdragen van gegevens.


Bekijk oplossingen van derden voor DJI-drones

Het is onmogelijk voor DJI om zelf gespecialiseerde drone-oplossingen te ontwikkelen voor elk scenario waar gebruikers om vragen. Daarom zijn externe ontwikkelaars belangrijke stakeholders geworden in het DJI Enterprise-ecosysteem. DJI verbetert consequent de kernfuncties van z’n software development kit. Zo kunnen dronebedrijven wereldwijd payloads en toepassingen ontwikkelen met behulp van hun platform.


Meld je aan voor het DJI Qualified Entities Program (QEP)

Ben je een DJI Enterprise-gebruiker? Dan ken je waarschijnlijk de veiligheidsoplossing Geospatial Environment Online (GEO). Die helpt voorkomen dat drone-operatoren per ongeluk zonder toestemming naar risicolocaties vliegen. De afgelopen tien jaar heeft dit geavanceerde geofencing-systeem ervoor gezorgd dat beginnende en recreatieve dronepiloten uit de buurt blijven van gevoelige gebieden zoals luchthavens, belangrijke overheidsinstellingen, gevangenissen en kerncentrales.

Maar dat betekent niet dat beperkingen van het vliegverbod kritische operaties zoals brandbestrijding, opsporing en redding (SAR) en rampenbestrijding in de weg mogen staan. Daarom biedt DJI onder de noemer “Qualified Entities Program (QEP)” langdurige ontgrendelingscertificaten aan vooraf geverifieerde gebruikers aan.


Raak vertrouwd met Remote ID

Dit nieuwe jaar markeert ook een nieuw tijdperk van droneregelgeving voor de Verenigde Staten. Op 16 september 2023 zullen alle geregistreerde dronegebruikers in de VS moeten voldoen aan de Remote Identification (Remote ID)-eis van het Federal Aviation Agency voor UAS.

Remote ID biedt de autoriteiten een manier om drones in de lucht te controleren en te identificeren wie ze bestuurt. Voor DJI Enterprise-gebruikers is dit een positieve ontwikkeling omdat een toename van de controleerbaarheid vanuit de lucht nieuwe mogelijkheden opent voor exploitanten om routinematig te vliegen op manieren die tot nu toe om veiligheidsredenen beperkt waren – zoals ’s nachts of direct boven mensen vliegen.


Maak jouw DJI Enterprise-drone verlanglijstje

Heb jij een drone wishlist voor 2023? Bekijk hieronder zeker onze aanbevelingen.

  • Mavic 3E/T: de  Mavic 3 Enterprise  en  Mavic 3 Thermal  zijn gebaseerd op het krachtige DNA van de prosumer-reeks. Ze hebben een zeer indrukwekkende vliegtijd van maximaal 45 minuten, een 56x zoomcamera, een mechanische sluiter die bewegingsonscherpte voorkomt en een RTK-module voor centimeternauwkeurige landmetingen.
  • Mavic 3M: deze andere versie van de DJI  Mavic 3  is uitgerust met een multispectraal beeldvormingssysteem om informatie over gewasgroei vast te leggen en de efficiëntie van het landbouwbedrijf te helpen maximaliseren. Het is een must-have oplossing voor wie zich bezighoudt met precisielandbouw en milieumonitoring.
  • Matrice 30/30T : een krachtig instrument waarop je kan vertrouwen bij extreme temperaturen, zware regenval, harde wind, grote hoogten en zelfs in ijzige en besneeuwde omstandigheden. Deze droneserie integreert meerdere hoogwaardige sensoren in een enkele camera payload en is toch compact genoeg om in een rugzak te passen.

Kortom: laat 2023 het jaar zijn waarin je op de hoogte blijft van alles wat je kan helpen bij jouw werk met drones. In onze blogs vertellen we je alles wat je moet weten om drone-activiteiten onder de knie te krijgen.


Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.
landmeet drones vs. total stations: voor welk type landmeetkundige projecten zijn drones ideaal?