Verzending binnen 24 uur Veilig betalen Gratis verzending vanaf 150€

Hoe kan je de Elios 3 RAD gebruiken in de sectoren van kernenergie en afvalbeheer?

Voor teams die met radioactief materiaal werken, voorziet de Elios 3 RAD payload nieuwe mogelijkheden voor betere veiligheid en toegang. Dit gaat van het meten van stralingsniveaus tot het identificeren van onderhoudsbehoeften.


Voordelen in een notendop

  • Toegang: met de Elios 3 RAD detecteer je besmetting door een heatmap van de straling te maken, zonder dat iemand hiervoor potentieel gevaarlijke omgevingen hoeft te betreden. 
  • Uitgebreide gegevens: met de RAD payload verzamel je gegevens om een heatmap te maken van een mogelijk radioactieve of besmette omgeving in een reeks besloten ruimtes. 
  • Beheer van de locatie: de Elios 3 RAD werkt als verkenner én inspecteur, en levert informatie die gebruikt kan worden bij locatiebeheer en operationele planning. 
  • Veiligheid: deze workflow zorgt voor veiligere operaties met een beter situationeel bewustzijn doordat de RAD gegevens verzamelt zonder mensen bloot te stellen.


Wat is de Elios 3 RAD?​​

Je kent ongetwijfeld de Elios 3: een gespecialiseerde drone die op maat gemaakt is voor inspecties in besloten ruimtes. De drone is uitgerust met een beschermende kooi en een botsbestendig vluchtalgoritme zodat het toestel zich in lastige omgevingen kan voortbewegen. Deze botstolerantie komt door het innovatieve ontwerp, waarbij de kooi de propellers beschermt. Gespecialiseerde vlucht- en motorbesturingen stabiliseren de drone dan weer in geval van een botsing. Al deze eigenschappen maken van de Elios 3 het ideale toestel voor operaties buiten het gezichtsveld of in afgesloten ruimtes die te gevaarlijk zijn voor menselijke operatoren. 

De Elios 3 RAD is een combinatie van de Elios 3 drone en een stralingsdetectiesensor die inspectieworkflows met stralingsdrones mogelijk maakt. De ideale tool voor het verbeteren van de veiligheid en het versnellen van operaties met betrekking tot stralingsdetectie. De Elios 3 RAD maakt het met andere woorden mogelijk om radioactief materiaal te detecteren en te meten. Van materiaal in een kerncentrale tot oude radioactief besmette activa die deel uitmaken van nucleaire ontmantelingsprojecten.

De voordelen van het gebruik van een drone voor nucleaire inspecties zijn onder andere:

  • Geoptimaliseerde veiligheid
    • De drone kan omgevingen binnengaan en een gebied verkennen om te bepalen of de stralingsniveaus laag genoeg zijn om mensen binnen te laten. Of om te bepalen of er verdere veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden. Dit is een aanzienlijke hulp bij het plannen van operaties. 
    • De drone kan teams waarschuwen bij veranderingen in stralingsniveaus en gegevens leveren die kunnen helpen bij snelle besluitvorming en reacties.
  • Betere gegevensverzameling
    • De Elios 3 RAD kan besmette gebieden inspecteren en gegevens verzamelen die je meer vertelt over de stralingsniveaus. Hierdoor wordt informatie verstrekt die voorheen niet beschikbaar was met sensoren op afstand. 
    • De drone verzamelt visuele, volumetrische en radiologische gegevens die input leveren voor zowel het maken van een 3D-model als een radiologisch onderzoek met een drone.
  • Betere toegang
    • Door een drone voor stralingsinspecties te gebruiken, zie je meer dan voorheen. De Elios 3 RAD kan activa inspecteren, of ze zich nu in een ruimte bevinden of hoog in de lucht. Dit maakt uitgebreide gegevensverzameling mogelijk voor bedrijfsmiddelen die voorheen niet gemakkelijk toegankelijk waren. 
    • De Elios 3 (RAD) kan naar ruimtes vliegen zonder mensen omdat hij op afstand bestuurd wordt. Je gebruikt hem om de binnenkant van objecten zoals leidingen te inspecteren. Enige voorwaarde is dat hij erin past. De drone heeft slechts een ruimte van 50 x 50 cm nodig om naar binnen te gaan maar een ruimte van 60 x 60 cm om te inspecteren.


Hoe gebruik je de Elios 3 RAD voor werkzaamheden met radioactief materiaal?

De toepassingen voor de Elios 3 RAD variëren van het inspecteren van kerncentrales tot het bijdragen aan nucleaire ontmanteling. Hieronder lees je maar liefst drie belangrijke voorbeelden van hoe je deze drone kan gebruiken. 

1. beheer van opslagplaatsen voor radioactief afval

Het beheer van nucleair afval is een uitdagende taak. Het vereist namelijk een veilige opslag van materialen die mogelijk duizenden jaren radioactief zullen zijn. In sommige gevallen, waar dat kernafval afgesloten is, heeft de Elios 3 al 3D-modellen gemaakt in radioactieve omgevingen in plaats van een persoon naar binnen te sturen. Soms wordt dit afval echter opgeslagen in zorgvuldig gebouwde vaten die bekleed zijn met cement. Die worden dan bewaard in speciale opslagplaatsen waar ze regelmatig gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat de insluiting in goede staat is. 

Een drone-inspectie van de opslag van kernafval met de Elios 3 RAD in zo’n omgeving is ideaal. De Elios 3 RAD kan regelmatig in de opslagruimte vliegen en gegevens verzamelen over de stralingsniveaus. In veel omgevingen zoals deze geldt voor stralingsniveaus de ALARA-regel: as low as reasonably achievable. Dit betekent dat je alles moet doen wat redelijkerwijs haalbaar is om de blootstelling van mensen aan straling zo laag mogelijk te houden. 

Met de Elios 3 RAD kan een database van inspectieresultaten opgebouwd en gebruikt worden om veranderingen in stralingsniveaus te volgen. De registratie van veranderingen kan het team dat het radioactief afval beheert, helpen bij het plannen van onderhoudsaanvragen of bij een snelle reactie als een van de opslagruimtes aangetast is. In zo’n situaties biedt de Elios 3 RAD meer gegevensdekking met veiligere methodes. Hierdoor is er minder behoefte aan menselijke blootstelling aan deze omgeving.

2. scans van de site op radioactieve besmetting, inclusief energiecentrales

Een eenvoudige drone-inspectie van een kerncentrale kan al tot $ 500.000 besparen. Veiligheid is cruciaal in deze omgevingen omdat ze radioactief materiaal kunnen bevatten. Met de Elios 3 RAD kunnen scans van ruimtes uitgevoerd worden nog voordat mensen een ruimte betreden om het stralingsniveau in die ruimte te bepalen en een visuele inspectie uit te voeren. 

Stel dat er een mogelijke breuk in een pijp met mogelijk radioactief afval in een kerncentrale is, kan de Elios 3 RAD naar die ruimte gaan en een snelle beoordeling van de ruimte maken. Deze drone zou gebruikt kunnen worden om een heatmap van de straling in de ruimte te maken, om zo te bepalen waar de breuk zich heeft voorgedaan en wat het stralingsniveau is. Als de drone zelf blootgesteld is aan de straling, kan hij in die ruimte blijven en is er enkel contact nodig voor het vervangen van de batterijen en het verzamelen van de gegevens. Op voorwaarde dat de straling de mechanica van de drone niet aangetast heeft. Dit betekent dat de Elios 3 RAD veilig gebruikt kan worden in een besmette omgeving zonder dat er mogelijk besmetting naar buiten gebracht wordt. Deze verzegelde operationele cyclus levert situationele gegevens op met een specifiek instrument, terwijl de veiligheidsnormen gehandhaafd blijven. 

Situaties vergelijkbaar met dit voorbeeld zouden kunnen plaatsvinden op locaties zoals kerncentrales of nucleaire ontmantelingsprojecten. De Elios 3 RAD biedt een unieke kans om de veiligheid te verbeteren en tegelijkertijd het bewustzijn van de locatie te vergroten door meer gegevens te verzamelen van moeilijk bereikbare locaties.

3. ondergrondse opslag van radioactief materiaal

Een ander voorbeeld van het beheer van radioactief afval zijn ondergrondse opslagruimtes voor de directe berging van kernafval. Er zijn overal ter wereld dergelijke projecten, waarbij het de bedoeling is om de kans dat mensen in contact komen met radioactieve materialen te verkleinen door ze diep onder de grond op te slaan. Sommige van deze ruimtes zijn volledig afgesloten, terwijl andere regelmatig gecontroleerd worden. Dit komt doordat de opslagruimtes onderhoud nodig kunnen hebben, zoals het herstellen van de betonnen muren. 

De Elios 3 RAD kan deze besloten ruimtes binnengaan en naast een stralingsonderzoek ook visuele inspecties van de omgeving uitvoeren. Hierdoor kan een managementteam potentiële onderhoudswerkzaamheden plannen. De tijd ter plaatse kan dan weer beperkt worden dankzij een voorbereide strategie op basis van een 3D-model dat tijdens de visuele inspectie van de Elios 3 gemaakt is. Op diezelfde manier zorgt het RAD-onderzoek ervoor dat het stralingsniveau zorgvuldig gecontroleerd wordt om er zeker van te zijn dat het opgeslagen afval stabiel is en dat er geen lekken zijn. 

Radioactief of nucleair afval kan van alles omvatten: van apparatuur voor kerncentrales zoals zwaar water, uitgeputte splijtstofstaven voor uranium of zelfs radioactief cement, tot meer gevarieerde items zoals oude medische apparatuur. De Elios 3 RAD kan het zorgvuldig beheer van dit materiaal eenvoudiger maken.


De toekomst van drone-inspecties in nucleaire omgevingen

De implementatie van drones voor stralingsbeheer betekent een grote stap voorwaarts in de verbetering van de veiligheid in een steeds complexere sector. De Elios 3 drone met de RAD payload kan gebruikt worden voor zowel kerncentrales als afvalbeheer, waar het afval duizenden jaren radioactief blijft. 

Met veel Europese landen die hun kerncentrales willen uitfaseren, waaronder Zwitserland en Duitsland, zal de uitdaging van het omgaan met de overgebleven afvalstoffen en materialen en de behoefte aan het juiste gereedschap om op deze locaties te werken blijven groeien. Dat terwijl de noodzaak om de huidige kerncentrales te inspecteren, zal blijven bestaan. 

Terwijl moderne technologie zich ontwikkelt om moderne problemen op te lossen, biedt de Elios 3 RAD een nieuwe manier om meer gegevens te verzamelen van voorheen ontoegankelijke gebieden en tegelijkertijd de veiligheid te verbeteren. Het is een opwindende stap voorwaarts in de sector van energieopwekking en afvalbeheer.


Wil je meer weten over de Elios 3 RAD?

We vertellen je er graag meer over tijdens een vrijblijvend gesprek.




Door in te schrijven gaat u akkoord met onze privacy policy.